Winter-rodepoon_stjakobsschelp_zeeduivel.

Vissen van het winterseizoen: rode poon, st-jakobsvrucht en zeeduivel

Product in de kijker

|

07 December 2022

Onze Belgische vissers voeren het jaar rond de lekkerste vissen aan. In het winterseizoen zijn rode poon, sint-jakobsnoten en zeeduivel op zijn best.

 

Rode poon

Rode poon vind je gekuist en gefileerd in de winkel. Vanaf oktober al stijgt de aanvoer, maar de beste poon koop je in januari, februari en maart.

Het visvlees van rode poon is vast van structuur, heeft een diepe smaak en blijft mooi sappig. In vissoepen en stoofpotjes is rode poon een echte smaakmaker. Ook in de pan gebakken of gemarineerd overtuigt rode poon altijd. Verder is de vis heerlijk op de barbecue: op vel geroosterd, in spiesjes of in papillot.

Smultip: met het visafval van rode poon maak je de heerlijkste visfumet.

Rode_poon

Sint-jakobsnoot

Sint-jakobsnoten of coquilles worden tussen september en maart bij ons aangevoerd. Februari en maart zijn het topseizoen, dan vind je ze ook in overvloed bij de visspecialist.

Het zachte, witte, naar jodium geurende vlees is fantastisch op de grill, om te pocheren of bakken. Ook rauw in een carpaccio smaken sint-jakobsnoten heerlijk. Voeg een vinaigrette van olijfolie, citroensap, peper en zout toe voor een topresultaat.

 

st-jakobsschelp

Zeeduivel

De beste zeeduivel koop je van juli tot en met maart.

Zeeduivels hebben een grote, lelijke kop die meestal aan boord al wordt verwijderd. Enkel de staart en de filets komen in de handel. De staart heeft geen graten, enkel een centraal been. Het visvlees is zeer stevig van structuur. De staarten moeten goed ontvliesd worden, anders krimpt het visvlees samen bij verhitting. In Frankrijk zijn ook de wangen en de lever – ingemaakt in blik of bokaal als foie de lotte – geliefd.

zeeduivel