Vissersboten

Vissen van het lenteseizoen 2022

Product in de kijker

|

01 Februari 2022

Inktvis

Vissen van het lenteseizoen: inktvissen, schelvis, hondshaai

Elke vissoort heeft zo zijn topmomenten. In het voorjaar zijn bijvoorbeeld schelvis, hondshaai en inktvis op hun best. Inspireer je klanten om met deze vissen van bij ons de lente op hun bord te toveren.

Inktvis

Inktvis kan sterk verschillen in grootte en kleur en is het hele jaar door beschikbaar, afhankelijk van de soort. Onze Vlaamse vissers voeren 3 soorten aan: zeekat (beschikbaar van oktober tot maart), pijlinktvis (beschikbaar van september tot april) en octopus (het hele jaar door beschikbaar). Het vlees is tamelijk taai en moet worden mals geslagen. Eenvoudiger is om het in te vriezen, hiermee bereik jouw klant hetzelfde resultaat.

 

Schelvis

Ook wel gekend als Sint-Pieter of Petrusvis. De schelvis is een beenvis, familie van de kabeljauw die behoort tot de orde van de kabeljauwachtigen.

Schelvis is op z’n best van juni tot februari en wordt vooral als filet verkocht. Schelvis bevat zeer weinig tot geen vet en zit boordevol eiwitten. Het visvlees is zachter dan dat van kabeljauw en minstens zo smakelijk. Schelvis is dan ook een evenwaardig alternatief voor al de kabeljauwgerechten die je klant wenst klaar te maken. In het Verenigd Koninkrijk is de schelvis trouwens de favoriete keuze voor de bereiding van de populaire ‘fish and chips’.

Schelvis
Hondshaai

Hondshaai

De hondshaai is een kleine haaiensoort, die vroeger ook werd verkocht als zeepaling. Te herkennen aan zijn korte, brede snuit en lichtbruine kleur met donkerbruine vlekken. Zijn huid is zo ruw als schuurpapier.

De hondshaai is het hele jaar door beschikbaar, met piekmomenten in het voorjaar en in het najaar. Het stevige visvlees smaakt uitzonderlijk lekker en kan op verschillende manieren bereid worden: van ragouts, dikke wintersoepen, gerookt tot zelfs opgelegd in het zuur. Deze vis leent zich ook perfect voor exotische gerechten, zoals bereid in een tajine.