Gepaneerde rog met frisse stoemp

Rog is de Vis van het jaar 2021

Vis van het Jaar

|

24 Augustus 2021

Rog is de Vis van het Jaar 2021

VLAM, Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw, heeft samen met de Vlaamse visserijsector voor de 33ste keer een Vis van het Jaar gekozen. Dit jaar is rog de ster.

De aandacht voor de Vis van het jaar wordt bovendien versterkt door zichtbaarheid op Lekker van bij ons en haar social mediakanalen, inlassingen in magazines als Culinaire Ambiance en acties op de winkelvloer. Ook in de horeca gaan chefs graag aan de slag met de Vis van het Jaar.

Herkenning op het winkelpunt

De rog, op zijn best van juni tot maart, is een klassieker uit de Belgische brasseriekeuken. Maar slechts weinig eters weten dat er heel wat verschillende roggen bestaan. Veertien soorten behoren tot de Belgische fauna!

Vaak worden enkel de gekuiste ‘vleugels’ te koop aangeboden op het winkelpunt, zonder vel en zonder herkenningspunt over welke soort het zou kunnen gaan. En net dát is belangrijke informatie voor jouw klant, want onze Vlaamse visserij verduurzaamt.

De drie rogsoorten die verkozen zijn tot de Vis van het Jaar, hebben ruwweg dezelfde ruitvorm. De stekelrog (Raja clavata, RJC) staat vol met stekelige doorns, vooral op de staart. Die soort kan je soms zelfs nog op het bord herkennen, want eenmaal gestroopt blijven ondiepe holtes zichtbaar op de vleugels, daar waar die doorns ooit hebben gezeten. De blonde rog (Raja brachyura, RJH) heeft ‘sproeten’. Die heeft de gevlekte rog (Raja montagui, RJM) ook, maar ze zijn groter en de vlekken zijn afwezig tegen de rand van de vleugels. De blonde rog heeft stippen tot helemaal aan de puntjes. 

Rog

Op het bord

Door te kiezen voor deze duurzame rogsoorten, kiest jouw klant voor een vis die zich omwille van zijn eenvoudige bereidingswijze en lekkere smaak perfect leent voor heel wat culinaire bereidingen. Krokante roggevleugel, een lichte filet of een boterzachte waterzooi. Met rog scoor je altijd! Trouwens, niet alleen de vleugels zijn een lekkernij; ook de wangen en levers gelden bij kenners als een ware delicatesse. Dankzij de gelatineuze structuur is rog heerlijk in koude bereidingen, maar ook lauw, gebakken of gepocheerd is rog een streling voor de tong. 

Duurzame vangst

Omwille van verscheidene duurzaamheidsredenen, voert VLAM bewust enkel promotie voor de blonde, gevlekte en gestekelde rog. De Vlaamse vissersvloot vangt best wat rog, toch de prijzen zijn bescheiden. Rog kan dus wat promotie gebruiken en dat moet gebeuren bij een duurzame visvangst. Daarom hebben wetenschappers en vissers de handen in elkaar geslagen: er werd overlegd tussen de Rederscentrale, ILVO (Vlaams Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek), de Vlaamse visveilingen, Visgro (federatie van groothandelaars), de federatie van de viskleinhandel en VLAM. Er is daarbij overeengekomen dat de Vlaamse visserij vanaf dit jaar enkel nog deze drie soorten rog aanvoert. De rest gaat meteen -en levend- overboord. Dat kan, want roggen overleven de vangst beter dan andere vissoorten.