Boerenkool

Groente van de maand december: boerenkool

Product in de kijker

|

30 November 2023

Om het jaar af te sluiten zetten we graag boerenkool in de kijker. Deze typische wintergroente wordt geoogst tussen november en maart en past dus perfect in het seizoen. In december piekt boerenkool qua beschikbaarheid en versheid. De koudere temperaturen zorgen er bovendien voor dat hij zoeter smaakt. Hij is nu dus op z’n best.

Vers geplukt zijn het grove bladeren met dikke stengels, maar de meeste mensen kennen de fijngesneden bladeren uit de supermarkt. Boerenkool is makkelijk te bewaren en je kan de groente volledig verwerken. Met andere woorden: goede punten op vlak van voedselverspilling.

Traditiegetrouw is boerenkool een vaste partner in winterse maaltijden. Bij wie gaat een stamppot met boerenkool en worst er niet in na een stevige wandeling door weer en wind?

Wat zijn de eigenschappen van boerenkool?

Ook de consument die bezig is met zijn of haar gezondheid kan je overtuigen met boerenkool, omdat het een voedzame groente is. Boerenkool is vezelrijk en een van de weinige groenten die een goede natuurlijke bron is van calcium. Daarnaast bevat boerenkool ook veel vitamine A, K en C en is het een bron van foliumzuur. Antioxidanten waaronder luteïne en zeaxanthine zorgen mee voor de donkergroene kleur van boerenkool.

Ga op zoek naar lokale samenwerking

Boerenkool gedijt goed in verschillende klimaten en is gemakkelijk te kweken. Dat maakt het een duurzame groente, omdat je hem wellicht ook vrij lokaal kan aankopen. Heb je er al eens aan gedacht om je groenten bij een lokale boer te kopen? Een dergelijke samenwerking is voordelig voor je imago, je ecologische voetafdruk en om klanten te overtuigen die steeds meer belang hechten aan de herkomst van producten. Bovendien bouw je er waardevolle samenwerkingsverbanden mee op die voor elke partij voordelen biedt.

Nog wat inspiratie nodig voor je klanten?

Hier vind je de laatste recepten met boerenkool