Bloemkool

Lentegroenten: veldsla, asperges, bloemkool

Product in de kijker

|

13 Februari 2024

De natuur ontwaakt, nieuwe groenten, boordevol smaak, komen tot bloei. In dit artikel ontdekken we de groenten van het lenteseizoen en waarom het de moeite waard is om je groentetoog te voorzien met de verse oogst van het seizoen.

Seizoensgroenten zijn op het juiste moment geoogst en komen vers op de markt. Dat merk je in de smaak, bovendien draag je met groenten van het seizoen bij tot het maken van gezondere keuzes en een meer duurzame voedselproductie.

Ontdek meer over de lentegroenten veldsla, asperges en bloemkool.

Veldsla

Veldsla is ook wel bekend als korensla, lamsoren of ezelsoren en is verwant met de kamperfoeliefamilie. Het is een heerlijke bladgroente met een zachte notensmaak en een goede keuze voor liefhebbers van verse, knapperige salades. De groente is op zijn top van oktober tot maart.

De ovale blaadjes groeien in een bundeltje die bij elkaar worden gehouden door een worteltje. Het wordt aangeraden om de worteltjes te verwijderen voor gebruik.

Veldsla is perfect te combineren met vis, vlees, gevogelte, ei, pasta, aardappelen, fruit of noten. Ook met andere groenten vormt veldsla een perfecte partner.

Het meest gekend is om de blaadjes rauw te serveren in een salade, maar ook bereid zijn ze lekker. Bijvoorbeeld in een stamppot, gestoofd, in puree of in soep.

Veldsla
Asperge

Asperges

Het voorjaar brengt niet alleen warmer weer, maar ook een van de meest gewaardeerde groenten van het seizoen: asperges. Met hun unieke smaak, sappige textuur en indrukwekkende voedingsprofiel worden asperges al eeuwenlang gewaardeerd in de keuken.

Van april tot juni kunnen we van deze heerlijke groente genieten. Er zijn verschillende soorten asperges, in Vlaanderen kennen we vooral deze drie soorten:

  • de witte asperge met een zachte smaak en een delicate textuur,
  • de groene asperge met een krachtige smaak en
  • de paarse asperge die eerder zoet en nootachtig smaakt.

Asperges zijn veelzijdig en je kan er eindeloos mee experimenteren: koken, grillen, stoven, rauw, roerbakken in de wok, stomen.

Bloemkool

Bloemkool, met zijn zachte textuur en milde smaak, is een veelzijdige groente die zich uitstekend leent voor diverse toepassingen in de keuken. Het is een sterke troef in de keuken als bijgerecht, hoofdgerecht of zelfs vegetarisch gerecht.

Bloemkool behoort tot de koolfamilie en gedijt goed in gematigde klimaten. Het is een koude seizoensgroente die meestal wordt geteeld in de herfst en de lente. Naast de witte bloemkool bestaan ook lichtgroene, donkergroene en paarse rassen.

Het is een zeer populaire groente in ons land en biedt ruime mogelijkheden voor creatieve experimenten, bijvoorbeeld bloemkoolrijst als gezond alternatief voor traditionele rijstgerechten of bloemkoolpizza als glutenvrije optie.

De veelzijdigheid van bloemkool maakt het een uitstekende keuze voor zowel traditionele als innovatieve gerechten.

Bloemkool