Spinazie

Groente van de maand november: Spinazie

Product in de kijker

|

20 October 2023

In de wereld van verswinkels is het belangrijk om een breed scala van verse en gezonde producten aan te bieden. Spinazie, een veelzijdige groene bladgroente die prima past in een gezonde voeding, mag hierin zeker niet ontbreken. Nochtans bestaan er veel onduidelijkheden over de groente. In dit artikel scheppen we hierover duidelijkheid, want een goede verkoper weet immers wat hij verkoopt. We geven ook nog enkele goede redenen om spinazie toe te voegen aan je assortiment.

Hoe sterk word je nu eigenlijk van spinazie?

Het klopt dat spinazie wel wat ijzer bevat, maar die wordt helaas niet zo goed opgenomen door ons lichaam. Dit wil niet zeggen dat spinazie niet gezond is, integendeel. Het is rijk aan voedingsvezels, vitamine A, vitamine C en foliumzuur. Verwerk het ’s ochtends in een smoothie of ’s middags in een slaatje voor een vitamineboost.

Spinazie zelf is dan weer heel kwetsbaar. De groente bestaat vooral uit water en als je de bladeren snijdt bederven ze sneller en verliezen ze voedingsstoffen. Je verwerkt de bladeren dus best vers, snel en in hun geheel.

Kan het kwaad om spinazie terug op te warmen?

Je mag spinazie opnieuw opwarmen. Vroeger luidde het advies dat je spinazie geen tweede keer mocht opwarmen uit voorzorg voor nitrietvorming, maar dit advies is niet meer van toepassing. Langs de andere kant verliezen groenten wel nuttige voedingsstoffen telkens je ze opwarmt. Probeer er dus geen gewoonte van te maken en zorg voor voldoende variatie in je groenteconsumptie.

Wil je opwarmen vermijden? Vries dan een deel van de spinazie in. Vers blijft spinazie hooguit twee dagen goed in de koelkast. En dit best afgedekt met folie of in een geperforeerde zak.

Waarom moet je spinazie toevoegen aan je assortiment?

Bij ons is spinazie het hele jaar door beschikbaar. Afhankelijk van het seizoen is er wel een verschil in soorten. In de winter vind je vooral kleinbladige spinazie, iets sappiger van smaak en met fijnere blaadjes. In de zomer is grootbladige spinazie beschikbaar. Deze heeft grotere en stuggere bladeren en past beter in warme gerechten.

Door samen te werken met een lokale teler van spinazie, speel je in op duurzaamheid, vergroot je je aanbod van lokale producten, versterk je de band met producenten uit de regio en geef je een boost aan je imago. Zijn dit voldoende redenen?

Spinazie is ook veelzijdig. Het past goed in salades, maar je kan het ook stomen en koken of als vulling gebruiken voor omeletten, quiches of pastadeeg. Deze veelzijdigheid maakt spinazie aantrekkelijk voor verschillende klanten met diverse culinaire voorkeuren. Bovendien biedt het opportuniteiten op vlak van samenwerkingen. Maak indruk op je klanten met je kennis over spinazie. Ze zullen niet weten wat hen overkomt.

Nog op zoek naar inspiratie?

We serveren het op een bordje