Week van het Konijn

Week van het Konijn

Campagne in Vlaanderen

|

24/01/2024 - 20/02/2024

De Week van het Konijn

De ‘Week van het Konijn’ is een initiatief van VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en visserijmarketing, in samenwerking met supermarkten, zelfstandige slagers en de slachthuizen. De campagne wordt gefinancierd door de Vlaamse konijnenhouders en loopt van 24 januari tot en met 31 januari 2024.

VLAM wil consumenten sensibiliseren om te kiezen voor konijnenvlees van eigen bodem. De campagne sluit aan bij de aanbevelingen van de voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw. Lees hier meer over de opdracht en werking van VLAM.

Ben jij een producent of verkoper van konijn van eigen bodem? Help VLAM om de Belgische konijnen extra in de kijker te zetten tijdens de week van 24 januari tot en met 31 januari 2024. Hieronder enkele redenen om je klanten te overtuigen.

Waarom bewust kiezen voor parkkonijn van bij ons?

België geeft het voorbeeld in Europa

België is een pionier op het vlak van dierenwelzijn. Sinds 1 januari 2016 mogen vleeskonijnen in nieuwe huisvestingen enkel nog gehouden worden volgens de standaard van de zogenaamde 'parkhuisvesting'. Voor bestaande huisvestingen geldt er een uitfaseringsmaatregel tussen 1 januari 2016 en 1 januari 2025.

Kwaliteit op z’n lekkerst

Parkkonijn staat garant voor kwaliteit. De konijnen worden uitsluitend gevoed met producten uit reststromen zoals zemelen, zonnepit- of koolzaadschroot of plantaardig vezelrijk ruwvoeder (luzerne, grasmeel en hooi of stro). Al deze grondstoffen zijn lokaal beschikbaar en passen zeer goed in een kringlooplandbouw. Bovendien zijn de kwaliteitsnormen bij het slachten, versnijden en verwerken zeer streng. Zo mag je gerust zijn dat het stukje konijn dat jij koopt uiterst hygiënisch en smaakvol is.

Welzijn voor elk konijn

In parkhuisvesting genieten konijnen van veel meer bewegingsruimte om rond te huppelen dan vroeger. Ze kunnen springen op een verhoogd platform, knagen aan knaagmateriaal, zoals hardhout, en spelenderwijs in een tunnel kruipen. Ook de minimale oppervlakte is groter, waardoor de konijnen veel meer ruimte krijgen om te bewegen.

Koop je een konijn in de winkel? Kijk dan zeker naar de herkomst van je aankoop. Belgische of gecertificeerde herkomst garandeert deze dierwelzijnsstandaard.

Feit of fabel? 3 dingen om je klanten over de streep te trekken

Nog niet genoeg inspiratie om je klanten te overtuigen om eens te kiezen voor konijn. Wij helpen nog even om enkele misverstanden de wereld uit te helpen.

Fabel 1: “konijn is een zware maaltijd”

Feit: konijn is een licht stukje vlees. Konijn bevat gemiddeld 8 g vet per 100 g. Een konijnenbout levert het magerste vlees. Het voorkwartier (schouder met karkas) bevat meer vet en dus ook meer calorieën. Als het recept geen zware ingrediënten bevat blijft een gerecht met konijn dus licht. Voeg je veel boter, room, enz. toe, wordt het gerecht wel zwaarder en vetrijker. Lichte en gezonde gerechten met veel groenten maken van konijn dus geen zware maaltijd.

Fabel 2: “konijn is moeilijk te bereiden”

Feit: je hoeft echt geen chef te zijn om met konijn aan de slag te gaan. Bakken, in de oven, wokken of stoven? Met onze tips en trucs wordt konijn klaarmaken kinderspel. En lees hier wat belangrijk is bij de aankoop en bewaring van konijn.

Fabel 3: “konijn is ouderwets”

Feit: Konijn met pruimen is inderdaad een Vlaamse klassieker, maar er is zoveel meer. Wat dacht je van een loempiaquesadilla of wrap met konijn? Een broodje ‘pulled rabbit’? Of een waanzinnig lekkere springroll? Kortom, konijn gaat mee met zijn tijd en biedt ook moderne en creatieve opties.

We geven niet op

Hier vind je nog extra kookinspiratie voor je klanten

Verassende recepten met konijn