Vissersboot

Vissen van het winterseizoen: wijting, zeebarbeel en sint-jacobsnoten

Product in de kijker

|

24 November 2023

Wijting

Wijting is onder andere te vinden van de Noordzee tot aan de Middellandse Zee. Het is een slanke, zilverkleurige vis met een groenige of blauwachtige tint op de rug en een zilverwitte buik. In vergelijking met kabeljauw is wijting qua textuur wijting zachter en fijner. Het vlees is zacht, sappig en mals, met een milde smaak.

In de culinaire wereld is wijting geliefd vanwege zijn veelzijdigheid. Je kan hem bakken, stomen of paneren en frituren voor een heerlijke fish & chips.

Over het algemeen is wijting een betaalbare vis doordat hij gemakkelijk te vinden is in bepaalde wateren, waardoor er meestal voldoende aanbod is. Daarnaast is het ook een smaakvolle optie voor mensen die op zoek zijn naar een alternatief voor duurdere vissoorten. Het is ook een goede keuze voor mensen die minder houden van een uitgesproken vissmaak.

Vanwege zijn voedzame eigenschappen, betaalbare prijs en veelzijdigheid in de keuken, blijft wijting een gewilde keuze bij zowel chefs als consumenten.

Wijting
Zeebarbeel

Zeebarbeel

De zeebarbeel, ook wel bekend als de rode mul, wordt gewaardeerd om zijn smaak en culinaire veelzijdigheid, wat heeft bijgedragen aan zijn populariteit in de regionale keukens.

De vis heeft een langgerekt en slank lichaam en een opvallende roze-rode kleur. De vis wordt doorgaans zo'n 20 tot 30 centimeter lang en een gemiddeld gewicht tussen 200 en 400 gram.

Op culinair vlak is de zeebarbeel geliefd vanwege zijn milde en sappige vlees, dat gemakkelijk te bereiden is en waardoor je hem op verschillende manier kan klaarmaken. Populaire gerechten met zeebarbeel zijn onder meer gegrilde zeebarbeel met kruiden en citroen, gebakken zeebarbeel met olijfolie en knoflook, of zelfs in stoofschotels en soepen. Door zijn stevige textuur is de zeebarbeel ook zeer geschikt voor op de BBQ.

Deze vis is ideaal voor klanten die op zoek zijn naar een smaakbom. Daarnaast is het ook een vis die zich relatief goed voortplant en overvloedig voorkomt in bepaalde gebieden, waardoor het een duurzaam alternatief is binnen de visserijsector. Bovendien wordt de zeebarbeel gewaardeerd om zijn voedingswaarde, rijk aan eiwitten, omega-3-vetzuren en andere essentiƫle voedingsstoffen die bijdragen aan een gezond dieet.

Sint-Jacobsnoten

Sint-jacobsschelpen, ook wel coquilles genoemd, zijn rond van vorm en hebben een geribbeld, waaiervormig uiterlijk. Het vlezige deel van de schelp, de "noot" genoemd, is het eetbare gedeelte. Deze noten hebben een delicate, zoete smaak en een textuur die zowel zacht als stevig is.

Sint-jacobsschelpen zijn geliefd vanwege hun veelzijdigheid en verfijnde smaak in de keuken. Ze kunnen op verschillende manieren worden bereid, zoals rauw in sashimi of ceviche, gebakken, gegrild, gestoomd, of zelfs lichtjes gekookt. Een populaire bereidingswijze is het kort aanbakken van de schelpen in boter, waardoor ze een heerlijk gouden korstje krijgen terwijl het zachte vlees sappig blijft.

De vraag naar sint-jacobsschelpen blijft hoog vanwege hun exquise smaak en gastronomische waarde. Hun populariteit in de culinaire wereld heeft geleid tot een stabiele vraag in zowel restaurants als op de markt voor thuisgebruik. Bovendien worden ze gewaardeerd om hun voedingswaarde, omdat ze een goede bron van eiwitten en vitaminen zijn en ze bevatten weinig vet.

Het verkopen van sint-jacobsschelpen kan lucratief zijn vanwege de constante vraag van fijnproevers en chef-koks die altijd op zoek zijn naar hoogwaardige, verse schelpen van goede kwaliteit. Het aanbieden van deze zeevruchten vereist echter zorgvuldige opslag- en transportmethoden om de versheid te behouden en te voldoen aan de hoge normen van de klanten in de culinaire wereld.

Sint-Jakobsschelp

Affiche seizoensvissen in de kijker

Hang dit affiche op in je zaak