BioVLAM 2023

Hierford wint BioVLAM 2023: een schoolvoorbeeld van duurzame veeteelt

Wedstrijd

|

06 October 2023

Johan Christiaens, een gepassioneerde bioveeteler van Hierford, heeft met zijn innovatieve aanpak bewezen dat veeteelt en duurzaamheid harmonieus samengaan. In samenwerking met Natuurpunt en het Agentschap Natuur en Bos heeft Hierford zich ingezet voor het duurzaam beheer van zijn Hereford-runderen, wat hen de felbegeerde BioVLAM 2023 prijs opleverde, een erkenning voor innovatie en duurzaamheid in de biosector.

De BioVLAM prijs, een initiatief van de biosector in samenwerking met VLAM, beloont elk jaar een gepassioneerde en innovatieve bio-ondernemer. De prijsuitreiking vond plaats op 5 oktober 2023.

De vakjury, samengesteld uit vertegenwoordigers van sectororganisaties en VLAM, selecteerde in de lente vijf genomineerde bedrijven uit de ingediende dossiers:

  • Bioboer Mark Van Hove (Bekkevoort): biologische gember- en kurkumateelt.
  • Maatwerkbedrijf De Kromme Boom vzw (Oostakker): bio-oesterzwamteelt met daglicht.
  • Hierford (Rollegem): samenwerking met partners voor weidegronden voor biorunderen.
  • Hof ’t Klokhuis (Zwevegem): biofruitsap verpakt in blik.
  • Omage (Mariakerke): plantaardige, kaasachtige bioproducten.

De jury bracht bezoeken aan deze genomineerde bedrijven om ze te beoordelen op innovatie, duurzaamheid en passie voor biologische landbouw.

BioVLAM logo 2023

Laureaat BioVLAM 2023: Bioveeteeltbedrijf Hierford

De vakjury bekroonde het biologische veeteeltbedrijf Hierford uit Rollegem (West-Vlaanderen) als winnaar. Hierford toont wat er mogelijk is in de biologische veeteeltsector door de relatie tussen zijn Hereford-runderen en de natuur te versterken. Dit doen ze niet alleen door natuur op hun eigen land te integreren, maar ook door samen te werken met verschillende partners.

Hierford heeft ecologisch beheerd grasland gevonden voor een groot deel van zijn 90 Hereford-runderen in samenwerking met Natuurpunt en het Agentschap Natuur en Bos. Hierdoor kunnen de dieren vrij grazen in een natuurlijke omgeving, terwijl de gronden duurzamer worden beheerd doordat de dieren zorgen voor begrazing, wat anders door menselijke arbeid zou moeten gebeuren. Deze aanpak brengt bioveeteelt in lijn met de natuur en creëert een win-win situatie voor alle betrokken partijen.

Bovendien richt het bedrijf zich op de lokale vleesafzet, waarbij de runderen pas worden geslacht als ze zijn verkocht. Hierdoor minimaliseren ze voedselverspilling en versterken ze de lokale gemeenschap.

De jury prijst Hierford omdat ze aantonen dat veeteelt en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan, en dat deze benadering een positieve impact kan hebben op zowel de natuur als de gemeenschap.

Laureaat Johan Christiaens, zaakvoerder van Hierford, ontving de BioVLAM-award uit handen van Filip Fontaine, Algemeen Directeur van VLAM. Dankzij deze award zal Hierford het komende jaar optreden als ambassadeur voor de biosector op verschillende evenementen.

Johan Christiaens met een Hereford-rund

Johan Christiaens met een Hereford-rund

Het integreren van biovee in de natuur

Johan Christiaens volgde in de voetsporen van zijn vader, die ook een veeboer was, maar koos bewust voor biologische veehouderij. Hij hecht veel waarde aan het behouden van controle over het gehele proces, van het transport van de dieren naar het slachthuis tot de verkoop van het rundvlees op de boerderij.

“Wij hebben de ambitie om minder maar wel kwaliteitsvol en duurzaam vlees te produceren met het oog op een toekomstgerichte veeteelt,” vertelt Johan Christiaens. “We willen de natuurwaarden verhogen door de terreinen waar de koeien grazen zo veel mogelijk in de natuur te integreren. In eerste instantie zijn we begonnen om de landschappelijke en ecologische waarde van onze eigen weides te verhogen. Dat doen we door houtkanten (hagen) en bomen aan te planten, en door kruidenmengsels in de wei te zaaien. Dat verhoogt de biodiversiteit, verrijkt de vegetatie en is ook extra voedsel voor de dieren”.

“Daarnaast werken we zoveel mogelijk samen met natuurbeheerders en private partners die de natuur- en landschappelijke waarde van hun grond willen verhogen. We hebben de handen in elkaar geslagen met Natuurpunt en onze dieren grazen nu in hun natuurgebieden of op grond die zij beheren. Ook met het Agentschap Natuur en Bos en de stad Kortrijk hebben we zo’n samenwerking,” vertelt Johan Christiaens.

Meer info op www.allesoverbio.be:

  • Ieder van de vijf genomineerde projecten wordt uitgebreid gepresenteerd op de Allesoverbio-website.
  • Binnenkort verschijnt een filmpje bij het artikel over laureaat Hierford over de natuurinclusieve teelt van de runderen.