Wrap van rode kool met erwtenhummus en gerookte amandelen

Groente van de maand maart: rode kool

Product in de kijker

|

28 Februari 2023

Rode kool vormt samen met witte en groene kool de familie van de sluitkolen. De intense rood-blauwe kleur wordt veroorzaakt door flavine, een pigmentstof die onder invloed van de zuurgraad van kleur verandert. Traditioneel wordt rode kool vooral in de winter gegeten, maar tegenwoordig kan je de groente ook buiten het winterseizoen kopen.

Bereiden

Let er bij de aankoop steeds op dat de buitenbladeren stevig zijn en een glanzend uitzicht hebben. Reken op ongeveer 250 tot 300 gram per persoon. Rode kool kan je in 20 à 30 minuten stoven. Lekkere kruiden bij gestoofde rode kool zijn laurier, kaneel, jeneverbessen en kruidnagel. De meest voorkomende bereidingswijze is koken. Reken op zo’n 12 minuten. Wil je rode kool serveren in een salade? Overgiet de fijngesneden kool met kokend water, om de smaak en textuur te verzachten. Je kan rauwe rode kool ook marineren in yoghurt.

Tip: Om de intensiteit van de kleur te behouden, voeg een scheutje azijn of citroensap toe tijdens het bereiden.

Bewaren

Rode kool kan minimaal een week bewaard worden op een koele en donkere plaats. Je kan rode kool invriezen op voorwaarde dat je ze eerst blancheert. Dompel de rode kool 2 minuten onder in kokend water en laat daarna schrikken in koud water, zo blijft de groente knapperig. In de diepvries kan je rode kool ongeveer een jaar bewaren.

Wil jij ook aan de slag met rode kool?

Laat je inspireren met onze heerlijke recepten op lekkervanbijons.be

Ik ga aan de slag met de recepten