BioVLAM 2023

Wie maakt kans op de BioVLAM 2023?

Wedstrijd

|

07 juni 2023

BioVLAM, wat houdt dat in?

De BioVLAM, een initiatief van de biosector in samenwerking met VLAM, is de prijs voor een gepassioneerde bio-ondernemer die gebeten is door innovatief en duurzaam ondernemen. Een jury brengt een bezoek aan de genomineerde bedrijven en beslist op basis daarvan wie de prijs wint. Tijdens dit bezoek krijgen de biozaakvoerders de kans om meer toelichting te geven bij hun innovatie en hoe ze die in de praktijk omzetten.

De beoordeling gebeurt op basis van 3 aspecten:

  • Passie voor bio (40%): Wat zijn de inzet en het engagement van de persoon en/of het team voor de Vlaamse biosector?
  • Innovatie (40%): Levert dit vernieuwende product of concept een uitzonderlijke bijdrage aan de Vlaamse biosector?
  • Duurzaamheid (20%): In welke mate is de innovatie gefocust op duurzaamheid? Dit kan ook over aspecten als korte keten gaan, of voedselverlies, circulaire economie, …
BioVLAM logo 2023

Wie zijn de kanshebbers?

Hieronder vindt u een korte voorstelling van de genomineerde bedrijven en een reactie van de zaakvoerder op de nominatie voor de BioVLAM 2023.

Bioboer Mark Van Hove – pionier voor biologische gember en kurkuma

Omdat gember en kurkuma in de lift zitten maar bijna volledig geïmporteerd worden, besloot Van Hove om deze teelten op te starten. Hij teelt deze planten met succes in een koude kas (tunnel). Omdat gember en kurkuma wortelproducten zijn, is hij nog op zoek naar een valorisatie van het hoog groeiende blad van de planten en naar betere bewaarmethoden.

Mark Van Hove: “Wij zijn continu bezig met vernieuwen en wij proberen nieuwe teelten zoals de biologische gember en kurkuma te introduceren en mensen zo warm te maken voor nieuwe smaken. Ik ben blij dat we de nood aan verandering o.a. omwille van klimaat onder de aandacht kunnen brengen met deze nominatie.”

Hierford – duurzaam biologisch rundvlees

Boerderij Hierford – dat Herford-runderen ‘van hier’ houdt – wil dé referentie worden op het vlak van duurzaamheid. De bioboerderij zet sterk in op kringlooplandbouw en wil zich zo veel mogelijk in de natuur integreren. De ambitie is om minder maar beter en duurzaam vlees te produceren met het oog op een toekomstgerichte veeteelt.

Johan Christiaens van Hierford: “Bij Hierford kweken we op een biologische en natuurinclusieve wijze runderen voor vleesverkoop in de korte keten. We zijn supercontent dat we als relatief nieuw bedrijf in de sector de kans krijgen om te tonen dat landbouw gedragen kan worden door de gemeenschap en hand in hand kan gaan met natuurbeheer.”

Hof ’t Klokhuis – Volpit: biofruitsappen in blik

Hof ’t Klokhuis teelt diverse soorten biologisch fruit. Het biobedrijf ging op zoek naar een duurzame oplossing voor het verpakken van hun sappen, en koos voor blik. Blik is veel lichter dan glas zodat er minder kosten zijn bij transport, de bewaarduur is langer in blik en de smaak van het sap is beter. De blikjes met licht sprankelend puur biofruitsap, zonder toevoeging van water, siropen of additieven, zijn ecologisch en gezond.

Pieter Harrie, Marijke & Johan Verrue-Harrie van Hof ’t Klokhuis: “Wij zijn heel blij met deze nominatie. Het is een ware beloning en erkenning van een jarenlange moeilijke zoektocht tot het creëren van een eerlijk, gezond, ecologisch en hip hoeveproduct met pit.”

Maatwerkbedrijf De Kromme Boom vzw –bio-oesterzwamkweek met zonlicht

Het is vrij uniek dat een maatwerkbedrijf (waar mensen een opleiding en arbeid op maat worden aangeboden) inzet op biologische teelten. De duurzame biologische oesterzwamkweek van De Kromme Boom produceert oesterzwammen met hoge vitamine D2 waarden dankzij direct zonlicht. De teelt is ook duurzaam door o.a. zonnepanelen, eigen waterzuivering en luchtrecuperatie.

Tieneke Heyerick van De Kromme Boom: “De nominatie voor BioVLAM bevestigt onze keuze om via sociale tewerkstelling gezonde voeding te produceren op een biologische en duurzame manier. Mede hierdoor komt ook onze bio-paddenstoelensector in de kijker.”

Omage - First snow, een duurzame, plantaardige afgerijpte kaas

Omage maakt met ‘First snow’ een duurzaam alternatief voor klassieke kaas met enkel plantaardige grondstoffen. Een afgerijpte plantaardige kaas maken is geen sinecure. In plaats van melk gebruikt het biobedrijf biologische cashewnoten die gefermenteerd en gerijpt worden.

Neri De Meester van Omage: “Ik ben heel blij genomineerd te zijn. De voorbije jaren was het intensief werken om Omage te maken wat het nu is. Een nominatie voor de BioVLAM is hier een fijne bevestiging van.”