Bio

Wat is bio?

Nieuws

|

02 Mei 2024

Bioproducten verrijken je versaanbod want ze staan voor natuurlijke en ecologisch verantwoorde smaken. Duurzaamheid en gezondheid zijn actuele begrippen bij de consument, daarom bieden biologische producten een onmiskenbare meerwaarde voor elke versspecialist. 

Het belang van bio 

Biologische landbouwmethoden vermijden het gebruik van schadelijke chemicaliën en kunstmeststoffen, waardoor de bodem gezonder blijft en de biodiversiteit wordt gestimuleerd. 

Gezond genieten 

Het is vandaag nog niet 100% duidelijk welk effect de residuen van chemische bestrijdingsmiddelen hebben op de gezondheid van de mens. Daarom hanteert bio het voorzorgsprincipe en werkt de biosector met natuurlijke additieven en hulpmiddelen. 

Want een gezonde aarde én gezond voedsel hebben een positieve impact op onze gezondheid. 

Goed voor het milieu 

Respect voor het milieu is een kernwaarde in bio. Een levende, vruchtbare grond is de basis van het biologische productieproces.  Teeltrotatie zorgt ervoor dat de grond niet uitgeput geraakt. 

Ook de juiste keuze van plant of dier is van belang. Inheemse gewassen en dieren zijn aangepast aan de klimatologische omstandigheden.Daarom gedijen ze beter én ze worden minder geplaagd door ziektes. 

Door die nauwe samenwerking met de natuur zorgt de biologische landbouw voor een grotere biodiversiteit. Door het zaaien van bloemrijke randen rondom de akkers worden bijen en nuttige insecten aangetrokken die als natuurlijke plaagbestrijders fungeren. Op hun beurt trekken zij akkervogels aan. 

Lekker puur 

Het hele proces wordt zo natuurlijk mogelijk gehouden. Daardoor verkrijgen bioproducten hun puurheid. Ook bij het verwerken van bioproducten geldt de regel dat 95 procent van de landbouwingrediënten van biologische oorsprong moet zijn. De Europese wetgeving is zeer duidelijk: het gebruik van additieven, hulpstoffen en productietechnieken is beperkt. Verwerkende biobedrijven worden daarop streng gecontroleerd. 

Vriendelijk voor dieren 

Bij de biologische veeteelt gelden strikte regels over de leefomstandigheden van de dieren . Zo is de minimale ruimte die elk dier moet krijgen vastgelegd, zodat de dieren minder stress ervaren en zich meer natuurlijk kunnen gedragen. Bovendien mogen alle dieren vrij naar buiten. 

Dieren uit een biologische stal krijgen biologisch voeder en voldoende ruimte binnen én buiten de stal. Kiezen voor biologisch vlees, eieren of melk is dus kiezen voor dierenwelzijn. 

Hoe herken je bio 

Bioproducten zijn herkenbaar aan het Europese biologo. Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld meer dan 70% van de bevraagde mensen het biologo herkennen, bij de jongere generatie (18-34) zelfs 77%. 

Zie je het groene blaadje met de sterretjes, of de zwart-witte versie op de verpakking staan? Dan weet je dat je een biologisch product in handen hebt. Bij de losse producten vind je dit logo op de kistkaart. 

Het Europese biologo staat voor streng gecontroleerde producten die volgens een specifieke landbouwmethode geproduceerd werden. 

Bij elke keuze die je aanbiedt in je versassortiment vertel je een verhaal. Biologische producten vertellen het verhaal van zorgvuldigheid, duurzaamheid en liefde voor goed eten.

winkeldame biowinkel
Bio-logo's