Gegrilde rode poon met romige knolselder

Vissen van de lente: zeebarbeel, rode poon, rog

Product in de kijker

|

13 Februari 2024

Bewust consumeren is een belangrijk aspect van duurzaamheid bij de consument. Ze worden steeds kritischer voor wat betreft de herkomst van producten. Het motiveert een groot aantal mensen om bewuste keuzes te maken bij het winkelen. Door te kiezen voor de vissen van het seizoen kan je daar perfect op inspelen.

Voor de lente zijn dat onder andere zeebarbeel, rode poon en rog.

Zeebarbeel

Zeebarbeel

Zeebarbeel is een smaakvolle vis, ook wel gekend als mul. Hij behoort tot de familie van de zeebaarzen. Belangrijkste kenmerken zijn de felrode kleur en een dubbele baarddraad onder de kin die ze gebruiken om de bodem af te tasten op zoek naar een prooi. We kennen twee soorten: de gewone zeebarbeel en de gestreepte zeebarbeel. Deze laatste wordt het meest aangeboden in de winkels. De vissen onderscheiden zich door de vorm van de kop, waarbij de gewone zeebarbeel een steiler profiel heeft dan de gestreepte zeebarbeel.

De gestreepte zeebarbeel leeft in het noordoosten van de Atlantische Oceaan, terwijl de gewone zeebarbeel meer een zuidelijke leefomgeving heeft en eerder zeldzaam is in de Noordzee en het Engelse Kanaal. De vissen zijn haast het jaarrond beschikbaar, nl. van augustus tot april.

Het vlees is stevig en smaakvol, hetgeen het geschikt maakt om te grillen, bakken, stomen, roosteren. Ook in stoofpotten of soepen komt de stevige structuur goed van pas.

Rode Poon

Rode Poon is een kleurrijke vis die gewaardeerd wordt om het sappige. Ondanks zijn naam is de rode poon eerder bruinachtig gekleurd met een rode schijn en met witte spikkels op de flanken. We kennen ook de Engelse Poon en die heeft dan wel een rode kleur.

Het leefgebied van de Rode Poon situeert zich van het zuiden van Noorwegen tot in Marokko, de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. De aanvoer stijgt vanaf oktober, maar in het voorjaar koop je de beste ponen.

Met zijn diepe smaak, vaste structuur en sappige visvlees, is Rode Poon een favoriet in de keuken. De vis is uiterst geschikt voor vissoepen, stoofpotjes, gebakken of gemarineerd, maar ook op de barbecue: op vel geroosterd, in papillot of op spiesjes.

Rode poon biedt een smaakvolle toevoeging in de keuken van je klanten.

Rode Poon
Rog

Rog

Stekelrog of ook wel ruige rog genoemd, is een kraakbeenvis uit een grote familie. Er bestaan wereldwijd 460 verschillende soorten. Voor ons is de stekelrog de belangrijkste. Je vindt deze soort het meest in onze winkels. Je herkent de stekelrog aan de rij stekels van de middellijn tot de eerste rugvin, maar ook aan de bruingrijze kleur met donkere en gele vlekken. Aan het einde van de rug heeft rog een lange staart. Het zijn over het algemeen de goed ontwikkelde borstvinnen of vleugels die gebruikt worden voor consumptie, maar ook de wangen en levers zijn een delicatesse.

De rog heeft een groot leefgebied, verspreid over de wereld: van de Faeröer, IJsland en Noorwegen tot in Namibië. In de Noordzee en de westelijke Baltische Zee, de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. Rog staat in de top drie van belangrijke vissoorten voor onze vissers omdat deze top drie het grootste deel van de aanvoer naar onze vismijnen vormt.

Het is van het allergrootste belang dat de vis zo vers mogelijk wordt aangeboden, want in het kraakbeen zit een stof die ammoniak afgeeft bij het verouderen.

Het visvlees van de rog is stevig en eerder zoet van smaak. Rog is een echte delicatesse. Het is een vis zonder graten. Meestal wordt het visvlees gepocheerd, maar rog kan ook gestoofd, gebakken of koud bereid worden.