Vissen van de herfst: grijze garnaal, pladijs en schartong
Product in de kijker
|22 Augustus 2024
Nu de dagen korter en kouder worden, kan een stukje vis heerlijk smaken. En als je ervoor kiest om seizoensvissen van bij ons in de kijker te plaatsen, biedt je het beste aan uit de Noordzee. Bovendien draag je zo je steentje bij aan een visserij die verduurzaamt. In de herfst kies je voor grijze garnalen, pladijs en schartong.
Grijze garnalen
De garnalenvangst is bij ons voorbehouden voor de kustvisserij. Er wordt het hele jaar door op garnalen gevist, maar de lekkerste koop je in de nazomer tot november. De garnalen zijn dan op hun dikst. Op het schip worden de garnalen meteen gekookt in een grote ketel zeewater met extra zout. Zo heeft elk schip zijn eigen recept, waarvan de roodbruine kleur, de pittige smaak en de knapperigheid vanaf hangt. Van 1 kilogram ongepelde garnalen hou je ongeveer 330 gram over.
De gemiddelde voedingswaarde van garnaal per 100 gram is:
- 90 kcal
- 2 g vetten
- 18,6 g eiwitten
Pladijs
Pladijs is een enorm belangrijke vissoort voor onze vissers. Hij neemt, samen met rog en zeetong, het grootste deel van de aanvoer naar onze vismijnen voor zijn rekening. Deze vis is het hele jaar door beschikbaar, maar de beste pladijs koop je tussen juni en oktober. De aanvoer is dan niet alleen het grootst, het visvlees is dan ook het stevigst en smakelijkst.
De gemiddelde voedingswaarde van pladijs per 100 gram is:
- 85 kcal
- 1,0 g vetten
- 19,0 g eiwitten
Schartong
Schartong is bij ons een ondergewaardeerde vis, ondanks zijn verfijnde smaak en uitgebreide bereidingsmogelijkheden. Nochtans kent deze vis in het zuiden van Europa erg veel succes. Het visvlees is vrij zacht en vetrijk. De beste schartong koop je van september tot februari.
De gemiddelde voedingswaarde van schartong per 100 gram is:
- 85 kcal
- 1,5 g vetten
- 17,0 g eiwitten