Gerecht met komkommer

Groente van de maand mei: komkommer

Product in de kijker

|

09 Mei 2023

De komkommer is een verfrissende groente die voor 94% uit water bestaat. De groente is familie van de augurk en courgette. Je kan komkommer het hele jaar door verkrijgen, maar van april tot augustus is het binnenlandse aanbod het hoogst. Naast de bekende groene komkommer, kan je ook kiezen voor de gele of witte komkommer.

Bereiden

Door z’n frisse smaak wordt komkommer voornamelijk rauw geserveerd, maar je kunt de groenten ook bakken of serveren in een soep. Je kan de groente ook snijden in een juliennesnijder om te gebruiken in salades. Verwijder de zaadlijsten om een gerecht minder waterig te maken.

Een andere manier om komkommer te bereiden is door ze te marineren. Snijd de komkommer in dunne plakjes en leg ze in een marinade van azijn, suiker, zout en peper. Laat de komkommers minimaal 30 minuten marineren alvorens te serveren.

Bewaren

Net als andere vruchtgroenten bewaar je komkommer best niet te koud. Kies liever voor de kelder dan voor de koelkast. Dek ze af om uitdrogen te voorkomen. Stevige komkommers zijn tot een week houdbaar.

Bewaar de komkommer niet in de buurt van groenten die ethyleen produceren, zoals appels en bananen, omdat dit het rijpingsproces van de komkommer kan versnellen.

 

Recepten met komkommer vind je op www.lekkervanbijons.be.