Witloof

Groente van de maand februari: witloof

Product in de kijker

|

01 Januari 2022

Witloof, lekker voor jong en oud

Witloof is een uniek product en volledig van bij ons. De groente wordt op twee verschillende wijzen geteeld: grondteelt en hydroteelt. De bereidingswijze kan de aparte bittere smaak van de groente accentueren of juist afzwakken. Er bestaat ook een rode witloofsoort onder de naam roodloof. 

Het witte goud van bij ons en de grote variatie aan bereidingsmogelijkheden is echter onvoldoende gekend bij de jongere generatie, want uiteraard kan je met deze groente meer dan de populaire witloof en hamrolletjes in de oven! Denk bijvoorbeeld aan een heerlijke witlooftaart, tajine, witloofkroketjes, witloofpizza of zelfs een witlooftaco.

Weetjes om te delen met je klant
  • Chicorei, het koffiesurrogaat, wordt gemaakt van de wortel van de witloofplant. Onze grootmoeders schepten vaak een lepel chicorei bij de koffie als smaakmaker.
  • Het zou een Belgische landbouwer uit Schaarbeek zijn geweest die het witloof in 1830 toevallig ontdekte toen hij zijn chicoreiwortels in de kelder verstopte onder een hoop aarde om zo de belasting te ontduiken die op de chicoreiwortels werd geheven.
  • Roodloof is een kruising tussen witloof en radicchio. Om de kleur van roodloof te bewaren, gebruikt je klant de groente best rauw. De rode kleur verdwijnt namelijk bij het verhitten van de groente.
Recepteninspiratie voor je klant

Witloof kan heel verrassend zijn in de keuken. Deel met je klanten inspirerende recepten zoals die van quiche met witloof, feta en rucola, spicy pad thai met kip en witloof of croque met witloof, Passendale en vijgen.

Spicy pad thai met kip en witloof

Spicy pad thai met kip en witloof (bron Lekker van bij ons)

Opportuniteit voor jouw zaak

Wist je dat VLAM de groente van de maand in de kijker zet bij jouw klanten? Dat doen we het jaarrond op het populaire kookplatform Lekker van bij ons. Ook Jeroen Meus maakt er iedere maand lekkere bereidingen mee in Dagelijkse Kost.

Een mooie opportuniteit voor jouw zaak dus om de groente van de maand in de spotlights te zetten in jouw winkel!