Rabarbertaart

Groente van de maand april: rabarber

Product in de kijker

|

14 Maart 2023

De friszure smaak van rabarber wordt bijna uitsluitend verwerkt in zoete gerechten, waardoor vaak gedacht wordt dat het een fruitsoort is. Maar rabarber is wel degelijk een groente. Alleen de stengels zijn eetbaar, de bladeren bevatten een giftig zuur. Zorg ervoor dat de stelen hard aanvoelen bij het aankopen.

Er zijn verschillende soorten rabarber. Je hebt ze met geheel groene, groenrode en met rode stelen. Groene stelen zijn zuurder dan rode, maar ze zijn niet onrijp. Door bewaren zullen ze niet rood worden.

Bereiden

Je kunt rabarber op verschillende manieren bereiden, maar koken is de meest gebruikelijke bereidingsmethode. Snijd de bladresten en de onderste harde stukken van de stelen af. Was de stelen en snijd ze daarna in stukjes. Kook de rabarber gaar in 10 minuten. Voeg eventueel suiker toe na het koken. Rabarber kan warm of koud worden gegeten of verwerkt worden tot compote.

Tip: Je kan rabarber ook koken in sinaasappelsap in plaats van water. Op die manier zal de rabarber zijn mooie kleur beter behouden.

Bewaren

Verse rabarber kan je in de koelkast ongeveer een week bewaren. Wil je de rabarber graag langer vers houden? Dan kan je de groente kort blancheren en daarna invriezen. In de vriezer blijft rabarber tot een jaar goed.

 

Wil jij ook aan de slag met rabarber?

Laat je inspireren met onze heerlijke recepten op lekkervanbijons.be

Ik ga aan de slag met de recepten