groentevakman

Tips voor de groente- en fruitrayon

Hoe zorg je ervoor dat de versheid van jouw groenten en fruit in je winkel in het oog springt? De grootste aandachtspunten met verse groenten en fruit situeren zich bij de opslag in de winkel (voorraad- en koelruimte) en de presentatie in de winkelrekken. Daarom zetten we hieronder enkele belangrijke vuistregels voor jou op een rij ... 

Hot or cool?

Niet alle producten mogen op dezelfde manier bewaard worden. We kunnen 2 groepen onderscheiden:

  • Moeten zoveel mogelijk gekoeld liggen: overdag in een koeltoog, 's nachts in de koelruimte bij een temperatuur van maximum 4°C. bv. champignons, oesterzwammen, witloof, asperges, broccoli, slasoorten, bladgroenten, spruiten, prei, bloemkool, kolen, wortelen, bonen, pitfruit en kleinfruit.
  • Moeten minder koel bewaard worden: zowel overdag als 's nachts minimum 12°C. bv. tomaten, paprika's, komkommers, aubergines en courgettes. 

Zuiderlingen hebben het snel te koud

Ooit al last gehad van slappe tomaten, aubergines die hun kroontje verliezen? Tomaten, aubergines, paprika's, komkommers en courgettes zijn van oorsprong zuiderse producten en mogen daarom niet te koud worden bewaard.

Wat met ethyleen?

Iedereen weet dat een banaan veel sneller rijpt als er een appel in de buurt ligt. Dit heeft te maken met de aanmaak van ethyleen. Plaats daarom in de winkel en buiten de koelcel grote hoeveelheden producten die ethyleen afgeven nooit naast producten die hiervoor gevoelig zijn. Bij lage temperatuur is dit gevaar veel kleiner.

  • Geven ethyleen af: tomaten, rijpe appels, kiwi's ...
  • Zijn ethyleengevoelig: bananen, aubergines, broccoli, champignons, slasoorten, witloof, andijvie, kolen, ...

Dek je producten elke avond toe

Hou de producten in de koelruimte afgedekt, onder de oorspronkelijke dekvellen of deksels. Zo valt de koude er niet rechtstreeks op en krijgen ze minder kans om uit te drogen.

Een natje en (geen) droogje

Hou de relatieve vochtigheid in de koelruimte tussen 85 en 96%. Ook beneveling is aan te raden.

Witloof en asperges uit de spotlights

Witloof en asperges worden geteeld in het donker en verkleuren dan ook als ze lang aan het licht blootgesteld worden. Zet daarom alleen dat deel van het product dat je denkt op relatief korte tijd te verkopen in het licht. Probeer verkleuring van het andere product te voorkomen door een aangepaste lichtafscherming (vb. met lichtremmende folie, blauwe dekvellen bij witloof, ...).

Daar zit een geurtje aan

Hou producten die geurgevoelig zijn uit de buurt van sterk ruikende producten. Leg bijvoorbeeld aardappelen niet naast citrusvruchten, uien of kaas.

De verpakking telt ook!

Er zijn verpakkingen die speciaal ontwikkeld zijn om beschadigingen te voorkomen. Laat daarom de producten in de oorspronkelijke verpakking tijdens het stockeren.

Het oog wil ook wat

Maak geen hoge torens van groenten of fruit, ook niet bij acties. Dit leidt tot beschadigingen en bovendien kunnen producten op de grond vallen. Zorg gewoon voor een nette presentatie met mooie kleurencombinaties, voldoende productvolume en variatie. Neem de beschadigde of minder mooie producten snel weg want ze werken alleen remmend op je verkoop. 

Jouw winkel ≠ een opslagplaats 

Zet de verse leveringen zo snel mogelijk in de koeling. Uitzondering zijn de bananen. Zet die niet in de koeling want anders worden ze grijs in plaats van mooi geel.

partners

De Groente- en fruitambassadeur is een initiatief van Buurtsuper.be, Boerenbond en VLAM vzw, gesponsord door Euro Pool Systems.